En eller to lamper til spisebordet: Hvad bør man vælge?

Enkel lampe over spisebordet

Når man skal vælge en lampe til spisebordet, er der flere detaljer, der skal overvejes. En af de ting, der bør tages op til overvejelse, er hvorvidt du skal have en eller to lamper. Der er nemlig fordele og ulemper forbundet med begge dele.

Da begge dele føre fordele og ulemper med sig, er der ikke et valg, der er mere rigtigt end et andet. Netop derfor er det en god idé, at du overvejer begge løsninger, før du beslutter dig.

Hvor langt er dit spisebord?

En af de ting, der skal være med i dine overvejelser, når du skal beslutte om du skal have en eller to spisebordslampe, er bordets længde. Er der tale om et længere spisebord, kan det nemlig ofte være en god idé at have to lamper.

Årsagen til dette er, at det er svært at lyse et spisebord op, hvis det f.eks. måler 300 cm i længden. Til dette formål er der ofte brug for to lamper. Der findes ganske langbordspendler, men ikke alle kan finde en sådan pendel, der falder i deres smag.

Hvilken type lampe eller lamper vil du hænge op?

Ovenstående betyder ikke, at du kun skal vælge at have to spisebordslamper, hvis du har et meget langt spisebord. Selvom dit bord ikke er særlig stort, kan du sagtens have to lamper hængende over det. Det kræver blot, at de ikke er for store.

Det vil naturligvis sige, at lampens størrelse og type også har noget at skulle have sagt. Det vigtigste er, at lamperne ikke ender med at hænge for tæt. Det vil nemlig føre til, at det ser klemt og sammenpresset ud, hvilket sjældent giver et pænt udtryk.

Hvad passer bedst ind i indretningen?

Det er naturligvis også en god idé at tage højde for resten af indretningen. Når man indretter sin spisestue, skal der nemlig være en rød tråd i indretningen. På denne måde får indretningen det bedste udtryk, hvorved du også vil sætte større pris på den.

Har du fx en meget stilren og minimalistisk indretning, hvor du har forsøgt at holde antal møbler og interiør i bund, er to lamper måske ikke det rette valg. I et sådant tilfælde vil det sandsynligvis være bedre, hvis du nøjes med at have en enkelt lampe over dit spisebord.

Hvor stort er lokalet?

Et sidst punkt, du også skal have med i dine overvejelser, er lokalets størrelse. Hvis du har en lille spisestue, hvor der ikke er meget plads, kan det virke voldsomt med to lamper. Derfor rådes du til at holde dig til en enkelt lampe, hvis du ikke har særlig meget plads at gøre godt med i lokalet.

Er det derimod et stort og åbent lokale, hvor der er god plads, kan to lamper give lidt fylde i rummet. I et sådant tilfælde kan det faktisk være en rigtig god idé at vælge to lamper, da du netop vil kunne bruge dem til at sikre, at det ikke kommer til at virke for tomt.