Find den bedste momentnøgle til bilen

momentnoegle-carl-ras-bord

Brug af momentnøgle er et vigtigt element når du skal skifte hjul på din bil. Uanset om det er fra sommerdæk til vinterdæk eller omvendt. Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt.

Hvad er en momentnøgle?

Det er ikke nødvendigvis alle, der kender momentnøglen. En momentnøgle er dybest set ligesom en helt alm. topnøgle/skraldenøgle, men med én afgørende forskel, nemlig at den forudindstilles til et bestemt moment, hvorved man sikrer, at alle bolte/møtrikker spændes med samme moment (kraft). I praksis fungerer momentnøglen sådan, at den – indtil det forudbestemte moment opnås – er fuldstændig som en alm. topnøgle. Men når man opnår sin ønskede spænding, giver nøglen et ”klik” og bolten er spændt korrekt.

Skift hjul på bilen med den rette momentnøgle

Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm med en momentnøgle, mens alufælge skal spændes med mellem 110 og 120 Nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl.

Vigtigt er dog at alle bolte spændes med samme moment, da det ellers kan trække din Nav skæv. Det er en go ide at spænde efter når du har kørt en 100 – 200 km. Det burde ikke være nødvendigt at spænde efter, det er dog altid godt at være ekstra forsigtig. Grunden til at alle bolte skal spændes med samme tryk, er som allerede sagt, for ikke at trække din nav skæv. Spændes de ikke ens, kan du opleve at bilen får vibrationer. Det kan for det meste mærkes ekstra tydelig ved opbremsning.

Indstil din momentnøgle korrekt

Inden du skal bruge momentnøglen skal den indstilles i bunden. Dette gøres på stort set alle modeller ved at dreje på håndtaget. Her skal du så have håndtaget til at stå uden for den “newton meter” (Nm) værdi du vil spænde med. Når du har din momentnøgle indstillet kan den på nogle modeller låses med en lille bolt i bunden. I toppen har de fleste en højre/venstre indstilling, lige som du kender det fra skraldenøglen. Nu sætter du så bare den rigtige top på og spænder alle bolte.