Skilsmisse – det skal du vide

Hvad skal du have styr på, hvis du skal skilles fra din partner? Der kan være mange grunde til, at du vælger at blive skilt fra din partner. Uanset hvilken årsag det måtte være, så ændrer det ikke det faktum, at det er rigtig hårdt. Skilsmisser kan blive længere processer, særligt hvis du og din partner ikke er enige. Det kan være meget dyrt, både følelsesmæssigt og økonomisk. For at sikre, du står godt i din skilsmisse og får en fornuftig aftale på plads, så er der nogle ting du skal vide. Det har vi skrevet mere om i denne artikel. Så læs med her nedenfor om de forskellige ting, du skal vide i forbindelse med en skilsmisse.  

Separation eller skilsmisse? 

Det første, du skal beslutte, er, om du ønsker at blive skilt eller blot separeret. Her tænker du nok, hvad forskellen egentlig er på disse to ting. Separation er noget, man vælger før man bliver skilt. Det sker typisk, hvis man ikke kan blive enige om de forskellige dele i ens skilsmisse. Så hvis du og din partner vælger at separere, betyder det, at I vil bo hver for sig, men at I teknisk set stadig er gift. I kan så senere beslutte at blive skilt eller blive genforenet. 

Skilsmisse er derimod en juridisk proces, som officielt afslutter jeres ægteskab. Når I er blevet skilt, er I ikke længere gift, og dermed er ægteskabet afsluttet. Hvis du har tvivl eller ikke er sikker på, at du forstår forskellene, så er det bedst, at du konsulterer med en skilsmisseadvokat om dine muligheder. 

Skilsmisse og særeje 

Hvis du skal skilles, skal du overveje, hvordan du skal dele din ejendom og dine ejendele mellem dig og din partner. Dette omfatter ting som dit hus, din bil, dine møbler, kunst, smykker og andre ejendele, du måtte have. I skal også beslutte, hvad der skal ske med eventuelle fælles konti eller investeringer, som I har. I kan også oprette et særeje. Særeje er kort sagt en aftale, som I kan indgå, hvor i begge beholder hver jeres formue i forbindelse med en skilsmisse. Det er typisk noget, man kan forholde sig til, hvis man vælger at få lavet en ægtepagt i begyndelsen af ens ægteskab. Dette er også et juridisk dokument, der angiver, hvad du ønsker, der skal ske med din ejendom og dine ejendele, når du engang ikke er i live mere. Læs mere om særeje skilsmisse her. 

Skilsmisse og forældremyndighed 

Hvis du har børn, skal du også tænke over, hvem de skal bo hos, og hvor meget tid de skal tilbringe med hver forælder. Dette er kendt som forældremyndighed. Det er vigtigt at forsøge at nå frem til en aftale med din partner om forældremyndighed, da det kan være et meget vanskeligt og følelsesladet emne. Hvis I ikke kan blive enige, vil Familieretshuset skulle træffe en afgørelse for jer. Derfor kan I spare tid og bekymring på at finde en fælles beslutning om samvær og bopæl, før I lader jer skille.