Find den bedste stemmejern til dine behov

stemmejern-carl-ras-vaerktojer

Stemmejernet et uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger. Du kommer ikke uden om stemmejernet, når du skal bearbejde træ. Med stemmejernet kan du enten skubbe selve jernet hen over træet eller banke let på det med en knippel, så der løsnes spåner af træet. Stemmejernet, der er en tynd mejsel, der er skråt tilskåret på den ene side, er genialt til opgaven! Det er bare med at komme i gang!

Gode råd, før du køber et stemmejern

Billige stemmejern er typisk sænksmedet og hærdet i koldt vand. Det betyder, at der lettere springer stykker af jernet, og at jernene skal slibes oftere end kvalitetsjern. De billige stemmejern kan dog være en udmærket løsning til meget grove opgaver og til de størrelser jern, man sjældent bruger. I dag fremstilles stemmejern både med træhæfte og med kunststofhæfte. De mest almindeligt forekommende i byggemarkeder er dog med kunststofhæfte, der langt bedre modstår behandling med hammer.

Du kan både bruge stemmejern til større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejder. Her er nogle ting, du kan overveje, når du skal finde det rigtige stemmejern til dit formål. Vi håber, at det gør dit valg af stemmejern lettere:

  • Hvordan er kvaliteten? Gå gerne efter et stemmejern i hærdet stål, da det er robust og har en lang levetid.
  • Er klingen præcisionssleben? Hvis klingen er præcisionsleben, er det meget nemmere at stemme ud i et stykke træ, helt præcist som du ønsker det.
  • Ligger det godt i hånden? Hvis du skal udføre præcisionsarbejde, er det vigtigt, at du har fuld kontrol med det arbejde, du foretager dig. Derfor er det god idé at vælge et stemmejern, der er behageligt at holde på – ellers får du svært ved at styre stemmejernet.

Stemmejern til ethvert behov

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge et stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt.